mandag 25. oktober 2010

hest!

Hester er sosiale pattedyr som lever i flokk. Flokken kontrolleres av en dominant hingst, som leder et harem bestående av et antall hunner og deres unge.Mens det er hingsten som forsvarer sitt harem er det alltid en hoppe som leder flokken. Ofte er det den eldste hunnen i flokken. Den eldste hunnen er alltid den som har mest erfaring, for eksempel for hva flokken må flykte fra. Hunnene lever i samme flokken hele livet mens hingstene etter hvert må gi tapt for en yngre hingst. Unghingster som begynner å yppe seg blir fordrevet av lederhingsten.


Dagens hesteraser kan i grove trekk deles inn i to grunnleggende typer: såkalte kaldblods og varmblodshester. Varmblodshester deles videre inn i fullblods- og halvblodshester.


Kaldblodshester er store hesteraser med opprinnelse fra tempererte områder. Dette er typisk hester som er tyngre bygget, og som mangler den edle og lette kroppsbygningen man finner hos varmblodshestene. Eksempler på dette er nordlandshest, fjording, og dølahest


Varmblodshesten stammer opprinnelig fra varme strøk og deles gjerne inn i såkalte fullblodshester og halvblodshester. Denne hestetypen er spinklere bygget og har kortere og tynnere pels enn kaldblodshester. Et godt eksempel på en varmblodshest, er en Araberog Connemara hesten.


De edleste varmblodshestene kalles gjerne fullblodshester. De kjennetegnes med svært tynn pels, lite beskyttelshår, synlige blodårer, høyreist holdning, sterke slanke ben og vekten i hovedsak fordelt på forparten. De mest kjente fullblodsrasene er engelsk fullblod og araberhest. Den engelske fullblodsen brukes hovedsakelig til veddeløp, men den er også en populær sprang- og feltrittshest.



 Halvblodshest
Bilde fra google link til bilde ---  http://www.hest.no/blogg/?blid=475080&bid=20634




Kaldblodshest





- Linn

4 kommentarer:

  1. Hei Linn

    Jeg synes Mustangen er en kjempe fin hest, kan du skrive litt om den?

    Ann Karin

    SvarSlett
  2. Hei Linn!
    Fin beskrivelse av livet i en hesteflokk: Jeg kunne tenkt meg at du hadde funnet ut hvorfor det er slik?!
    Men husk at dt er du som bestemmer veien!
    Flotte biledhenvisninger!

    SvarSlett
  3. Sykt fine bilda !
    bra skrevet<33333

    -Sara Helene

    SvarSlett