tirsdag 12. oktober 2010

Sopp!

Jeg fant ut at jeg bare skulle skrive noe for jeg kjedet meg sånn ;)

Sopp
Sopp er levende organismer. De kan ta til seg næring og formere seg. Mange sopper er encellede, men de kan danne kolonier. Soppen som du kan plukke i skogen, er frukten på en stor sopp som lever nedi jorden. Mugg på matvarer er sopper. Det finnes mange arter. Noen produserer stoffer som er giftige eller kreftfremkallende. Matvarer som er angrepet av mugg, bør derfor ikke spises. Sopp er forskjellig fra planter, dyr og bakterier. Soppceller har cellevegg, og de formerer seg ved knoppskyting. Legemidler som virker mot soppinfeksjoner, angriper soppens cellevegg eller cellemembran. Det finnes ca 200 sopper som kan forårsake sykdom hos mennesker. Sopp som angriper hud og negler og slimhinner i munn og underliv, gir ubehag, men er sjelden farlige. Noen sopper trenger inn i kroppen og angriper indre organer. Disse soppene kan produsere stoffer som framkaller allergi eller forgiftninger. Soppinfeksjoner kalles også mykoser. Sopp
kan utvikle resistens mot soppmidler.



Kantarell
Kantarell er en svært ettertraktet sopp for sopplukkere. Med dens milde smak og fruktaktige lukt. Kantarellen er lett å få øye på og gjenkjenne ute i naturen. Fargen varierer fra gul til dyp guloransje, og hatten blir rødflekket ved skade. Soppen har nedgåend ribber løper langt ned på Stilken. er nedtrykt i midten, og kan variere sterkt i form. Kjøttet er fast og noe blekere enn sopphatten, og har en behagelig, fruktaktig lukt og en mild krydderaktig smak. Den opptrer ofte i næringsfattig løv og barskog, gjerne langs stier eller i grøftekanter.Soppen er sjeldent markspist. Kantarellen er vanlig i Norge nord til Norland, men finnes også i Troms sin hovedsesong fra juni til oktober. en er skjør, og blir lett ødelagt dersom det kommer for lite regn. Den eneste forvekslingsmuligheten man har i Norge er skivesoppen falsk kantarell. Falsk kantarell er ingen matsopp, men den er heller ikke .



Rød Fluesopp
Rød fluesopp er en velkjent sopp. Når den er fullt utvokst, er hatten fra ca. 12–15cm i diameter, i sjeldne tilfeller opp til 30cm. Den har en særpreget blodrød farge, som gradvis går over til gul med alderen. Rød fluesopp lever i symbiose med trær, vokser på røtter i forskjellige løv- og barskoger. Den trives oftest best sammen med bjørk eller gran Den forekommer også utenfor skogen, for eksempel i parker og andre plasser der det finnes trær i nærheten. I tillegg er dette en sopp som enkelt kan importeres til andre land og inngå symbiose med andre tresorter. Den finnes i hele Norge. Fluesoppen ble i gamle dager sagt å brukes som insektmiddel, i knust form blandet med melk. Denne metoden dreper dog ikke fluen, men legger den heller i dvale, lenge nok til at mennesker som "ikke ville gjøre en flue fortred" kan kaste den ut vinduet. De hvite flekkene rundt er restene etter membranet som omslutter soppen når den er i et tidlig stadium. Stammen er hvit, 5–20 cm i lengde og har et kolbeaktig fundament som bærer restene av det ovennevnte sløret.

4 kommentarer: